Najbardziej problematyczna część domowego manicure to wycinanie skórek. Jak zrobić to dobrze, żeby nie zniszczyć paznokci i nie poranić sobie palców? Poznaj tajniki poprawnego wycinania skórek.

Nawet najpiękniejszy manicure, najlepiej dobrany kolor lakieru i najpiękniejsze zdobienia nie pomogą, jeśli na paznokcie będą zarastały skórki. Zanim przystąpimy do malowania i ozdabiania paznokci, musimy więc wyciąć nadmiar skóry pojawiający się w okolicy obłączka. Nie jest to jednak zadanie tak proste, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać.

Jak usunąć skórki? Czym najlepiej to zrobić? Jakiej techniki użyć, żeby nie zniszczyć paznokci? Czy da się to zrobić bez rozlewu krwi?

Wycinanie skórek – wprowadzenie

To najważniejszy punkt w manicure, co trzeba ustalić już na początku. Nie da się zrobić pięknego manicure bez usunięcia skórek. Warto to robić regularnie, ponieważ im więcej nadmiaru zbędnej skóry narośnie na paznokcie, tym większy problem będzie z ich usunięciem. Najważniejsze jest więc regularne usuwanie skórek.

Jak to zrobić dobrze, wiedzą kosmetyczki, które specjalizują się w robieniu pełnego manicure. Warto podpatrzeć ich techniki przy okazji kolejnej wizyty, żeby nie wyciąć skórek za głęboko i zrobić, ponieważ to może się źle skończyć.

Akcesoria. Czym wycinać skórki?

Największy błąd, jaki można popełnić przy wycinaniu skórek, to użycie nieodpowiednich akcesoriów. Najważniejsza zasada mówi, że nie wolno wycinać skórek ostrym narzędziem (żyletką, nożykiem, skalpelem itp.). Trzeba to zrobić umiejętnie i za pomocą odpowiednich przyborów.

Do wycinania skórek potrzebne są:

  • specjalne cążki do skórek,
  • drewniany patyczek,
  • płyn do zmiękczania skórek.

Prawidłowe wycinanie skórek krok po kroku

  • Krok 1. Pierwsze, co musimy zrobić, to oczyszczenie paznokci. Jeśli jest na nich lakier, zmyjmy go. Zadbajmy też o to, żeby odtłuścić paznokcie – wystarczy przeciągnąć po płytce wacikiem (najlepiej bezpyłowym) nasączonym cleanerem.
  • Krok 2. Na oczyszczone paznokcie i skórki wokół nich warto nałożyć teraz specjalny środek zmiękczający. Najczęściej jest to masełko do wcierania, olejek lub krem. Rozsmarowany na skórze wokół paznokci sprawi, że skórki usuniemy łatwo i bez bólu. Wystarczy nałożyć go na około 5 minut.
  • Krok 3. Do kolejnego kroku potrzebujemy drewnianego patyczka, ponieważ to za jego pomocą musimy odsunąć skórki. Uwaga! Nie należy używać do tego metalowego radełka, ponieważ można w ten sposób uszkodzić paznokcie. Jak odsunąć skórki? Wystarczy przesunąć patyczkiem po powierzchni płytki, cofając zarośnięta skórę jak najmocniej do tyłu.
  • Krok 4. Teraz przydadzą się cążki, bo to właśnie nimi należy wyciąć odsunięte skórki. Nie można używać do tego ostrych narzędzi takich jak nóż, żeby nie nie uszkadzać powierzchni płytki. Delikatne wycięcie ich cążkami jest bezpieczniejsze – zaczynamy z jednej strony i stopniowo wycinamy, pamiętając o naturalne krągliźnie paznokcia. Trzeba pamiętać też, aby nie wyciąć skórek zbyt głęboko i nie zranić się w palec, bo skaleczenie w tym miejscu może być nieprzyjemne.
  • Krok 5. Na koniec warto zastosować odżywczy olejek do paznokci, który dostarcza skórze cenne składniki odżywcze i zapobiega szybkiemu odrastaniu skórek. 
Reklama